Konesaumakatto on kestävä valinta

Hyvin tehtynä ja huollettuna konesaumakatto kestää sukupolvelta toiselle. Pitkistä perinteistä johtuen saumakaton valmistustapa on pysynyt samana kauan. Peltisepänliike H. Lindfors asentaa saumakatot Rauman alueella vankalla ammattitaidolla.

Syitä valita konesaumakatto

Eräs konesaumakaton ylivertaisista ominaisuuksista on korjattavuus. Ei ole väliä onko katon materiaali vuosikymmenien takaa, koska materiaalit ovat pysyneet samoina. Kohtuullisessa kunnossa olevan vanhan katon liittäminen uuteen teräs- ja kuparikatteeseen sujuu useimmiten ongelmitta. Tästä on suuri etu siinä vaiheessa, kun katolla alkaa olla ikää. 

Pyydä tarjous »

Konesaumakatto asennusvaiheessa kohteessa

Konesaumakatto on kätevä ratkaisu vaurioituneen alueen uusimiseen

Aina ei tarvitse olla tekemässä kattoremonttia koko katon alueelle, riittää kun uusii vain vaurioituneen kohdan. Suomen rakennuskannassa konesaumakatto omistaa pitkän historian. Valitessa konesaumakaton valitsee myös arvokkaan palasen historiaa. Samalla tulee valinneeksi pitkäikäisen, tyylikkään ja ajattoman katteen kotinsa suojaksi. Perinteinen konesaumakatto on pitkäikäinen investointi, joka tulee maksamaan itsensä takaisin vuosien saatossa.

Konesaumakaton asennustyöt katolla Katon asennus kesken

Historiaa

Konesaumakatto, rivikatto tai pelkästään saumakatto on kattotyyppi, joka on yksi pitkäikäisimmistä Suomessa. Katto valmistetaan käyttäen sinkittyä tai pinnoitettua peltiriviä, jonka leveys on hyvin tarkalleen 610mm. Valmiin peltirivin hyötyleveys on noin 515-545mm. Pelti tulee Terästehtaalta peltikeloissa ja ne valssataan työmaalla tai verstaalla työhön soveltuvalla laitteella valmiiksi peltiriveiksi.

Ennen peltirivit tehtiin käsityönä liittämällä 2000mm x 610mm -kokoisia sinkittyjä peltiarkkeja toisiinsa käsin saumaamalla. Arkkeja liitettiin peräkkäin niin monta, että katettavan lappeen pituus saumavaroineen saavutettiin. Vanhoissa saumakatoissa on näkyvissä käsityön merkit johtuen siitä, että mitään koneita ei ollut käytettävissä. Lisäksi lähes kaikki saumat ovat yksinkertaisia englasaumoja. Englasauma on saumatyyppi, jota on käytetty saumakatoissa ennen tuplasauman käytön yleistymistä. Peltirivien välisessä saumassa toisen pellin reuna nostetaan 15-20mm korkeammalle ja taitetaan matalamman päälle.

Miten katto kiinnitetään?

Kokonaisuuden kiinnittää 60mm–1000mm välein kattoruoteisiin kiinnitetyt klemmarit, jotka mutkittelevat peltikerrosten välistä tullen koko sauman päälle kiinnittäen peltirivit alustaansa. Käsityön runsaasta määrästä johtuen vanhalla tavalla valmistettu saumakatto onkin vähemmän vesitiivis, kuin uusi. Mielenkiintoista silti on se, että vanhoilla rivi- eli saumakaton valmistustavoilla on ylletty satoja vuosia kestäneisiin rakenteisiin. Tämä on asia, joka tulee ottaa huomioon tarkastellessa eri kattotyyppien ominaisuuksia.

Koneet avuksi

Kun teknologian kehittyessä työnteossa ryhdyttiin käyttämään hyödyksi erilaisia koneita, siirryttiin saumakattorivien yhteenliittämisessä käyttämään tuplasaumoja. Tuplasaumoja on tehty ennenkin, mutta lähinnä vain läpivientien ympärille oleviin saumoihin. Konesaumakaton valmistusta varten kehitettiin laitteet, joilla sai valmistettua täysipitkää peltiriviä (kuitenkin maksimissaan noin 13 metriä ilman liikuntasaumaa), sekä laite jolla pystyi katon päällä sulkemaan saumakaton rivien välisen sauman. Samalla klemmari saatiin piiloon peltikerrosten väliin. Naulapyssyjen markkinoille tuleminen helpotti klemmareiden asentamista ja samalla lisäsi merkittävästi niiden käytettävää määrää.

Käsityötä työkaluista huolimatta

Sana konesaumakatto on osin harhaanjohtava sen takia, että nykyaikaiseen saumakaton tekemiseen kuuluu samat työvaiheet sekä perinteikkäät työmenetelmät kuin ennekin. Koneellistettuja työvaiheita ovat vain katon rivien valmistus sekä saumojen sulkeminen. Toki työtä helpottamaan on tullut runsaasti erilaisia uudenaikaisia työkaluja uudenaikaisten materiaalien antamien mahdollisuuksien myötä.

Päivitä talosi ilme uuteen!

Peltisepänliike H. Lindfors Oy:n ammattilaiset uudistavat kattosi ammattitaidolla ja laadusta tinkimättä.

Ota yhteyttä »

Copyright © 2021 Peltisepänliike H. Lindfors Oy