Konesaumakatto

Konesaumakatto, rivikatto tai pelkästään saumakatto on kattotyyppi, joka on yksi pitkäikäisimmistä kattotyypeistä Suomessa. Katto valmistetaan käyttäen sinkittyä tai pinnoitettua peltiriviä, jonka leveys on hyvin tarkalleen 610mm. Valmiin peltirivin hyötyleveys on noin 515–545mm. Pelti tulee Terästehtaalta peltikeloissa ja ne valssataan työmaalla tai verstaalla työhön soveltuvalla laitteella valmiiksi peltiriveiksi.

Konesaumakaton asennus kesken kohteessa

Syitä valita konesaumakatto

Hyvin tehtynä ja huollettuna saumakatto kestää sukupolvelta toiselle. Pitkistä perinteistä johtuen saumakaton valmistustapa on pysynyt samana kauan. Eräs saumakaton ylivertaisista ominaisuuksista onkin korjattavuus. Ei ole väliä onko katon materiaali vuosikymmenien takaa, koska materiaalit ovat pysyneet samoina. Kohtuullisessa kunnossa olevan vanhan saumakaton liittäminen uuteen teräs- ja kuparikatteeseen sujuu useimmiten ongelmitta. Tästä on suuri etu siinä vaiheessa, kun konesaumakatolla alkaa olla ikää.

Vaurioituneen alueen uusiminen

Aina ei tarvitse olla tekemässä kattoremonttia koko katon alueelle, riittää kun uusii vain vaurioituneen kohdan. Suomen rakennuskannassa konesaumakatolla on pitkä historia. Valitessa saumakaton valitsee myös arvokkaan palasen historiaa. Samalla tulee valinneeksi pitkäikäisen, tyylikkään ja ajattoman katteen kotinsa suojaksi. Perinteinen saumakatto on pitkäikäinen investointi, joka tulee maksamaan itsensä takaisin vuosien saatossa.

Pyydä tarjous »

Konesaumakatto asennusvaiheessa kohteessa

Saumakaton historiaa

Ennen peltirivit tehtiin käsityönä liittämällä 2000mm x 610mm -kokoisia sinkittyjä peltiarkkeja toisiinsa käsin saumaamalla. Arkkeja liitettiin peräkkäin niin monta, että katettavan lappeen pituus saumavaroineen saavutettiin. Vanhoissa saumakatoissa on näkyvissä käsityön merkit johtuen siitä, että mitään koneita ei ollut käytettävissä. Lisäksi lähes kaikki saumat ovat yksinkertaisia englasaumoja. Englasauma on saumatyyppi, jota on käytetty saumakatoissa ennen tuplasauman käytön yleistymistä. Peltirivien välisessä saumassa toisen pellin reuna nostetaan 15-20mm korkeammalle ja taitetaan matalamman päälle.

Kokonaisuuden kiinnittää 60mm–1000mm välein kattoruoteisiin kiinnitetyt klemmarit, jotka mutkittelevat peltikerrosten välistä tullen koko sauman päälle kiinnittäen peltirivit alustaansa. Käsityön runsaasta määrästä johtuen vanhalla tavalla valmistettu saumakatto onkin vähemmän vesitiivis, kuin uusi konesaumakatto. Mielenkiintoista silti on se, että vanhoilla rivi- eli saumakaton valmistustavoilla on ylletty satoja vuosia kestäneisiin rakenteisiin. Tämä on asia, joka tulee ottaa huomioon tarkastellessa eri kattotyyppien ominaisuuksia.

Konesaumakaton aika

Kun teknologian kehittyessä työnteossa ryhdyttiin käyttämään hyödyksi erilaisia koneita, siirryttiin saumakattorivien yhteenliittämisessä käyttämään tuplasaumoja. Tuplasaumoja on tehty ennenkin, mutta lähinnä vain läpivientien ympärille oleviin saumoihin. Konesaumakaton valmistusta varten kehitettiin laitteet, joilla sai valmistettua täysipitkää peltiriviä (kuitenkin maksimissaan noin 13 metriä ilman liikuntasaumaa), sekä laite jolla pystyi katon päällä sulkemaan saumakaton rivien välisen sauman. Samalla klemmari saatiin piiloon peltikerrosten väliin.

Naulapyssyjen markkinoille tuleminen helpotti klemmareiden asentamista ja samalla lisäsi merkittävästi niiden käytettävää määrää. Sana konesaumakatto on osin harhaanjohtava sen takia, että nykyaikaiseen saumakaton tekemiseen kuuluu samat työvaiheet sekä perinteikkäät työmenetelmät kuin ennekin. Koneellistettuja työvaiheita ovat vain konesaumakaton rivien valmistus sekä saumojen sulkeminen. Toki työtä helpottamaan on tullut runsaasti erilaisia uudenaikaisia työkaluja uudenaikaisten materiaalien antamien mahdollisuuksien myötä.

Päivitä talosi ilme uuteen!

Peltisepänliike H. Lindfors Oy:n ammattilaiset uudistavat kattosi ammattitaidolla ja laadusta tinkimättä.

Ota yhteyttä »

Copyright © 2018 Peltisepänliike H. Lindfors Oy